nisam još registrovan
zaboravio sam lozinku

DOWNLOAD

Nove akcije i najnoviji proizvodi stižu na Vašu e-mail adresu
e-mail

PRONAĐITE NAS NA FB

SONYCOMP NOVOSTI

IT VIJESTI

Kreditni uslovi

Intesa SaoPaolo kartica, Plaćanje na rate do 12 mjeseci za iznose veće od 100 KM na period do 12 mjeseci.

Kreditni uslovi

Unicredit Visa Classic kartica, uz posjedovanje lične karte Plaćanje na rate do 12 mjeseci za iznose veće od 100 KM na period do 12 mjeseci.

Kreditni uslovi

MasterCard Shopping kartica Raiffeisen banke Plaćanje na maksimalno 12 rata bez kamata i naknada uz minimalni iznos transakcije od 100 KM.

Šta je to digitalna televizija?

Šta je to digitalna televizija? Prednosti: Sa slabijim signalom postoji mala razlika u prijemu digitalnog signala. Lakše je dobiti optimalnu digitalnu sliku nego optimalnu analognu sliku. U di...
sve vijesti

KLIMATIZACIJA

Koji klima ureðaj odabrati

Koji klima ureðaj odabrati

Običnom kupcu u velikoj ponudi klima ureðaja vrlo je teško izabrati klima ureðaj koji će mu odgovarati za njegove potrebe. Zbog toga ćemo pokušati malo olakšati vam izbor klima ureðaja te vas ukratko informisati o klima ureðajima

1. Niska klasa
U tu grupu možemo svrstati klime raznih egzotičnih i nepoznatih imena. Možemo ih kupiti za male pare po raznim trgovačkim centrima ili od trgovaca koji su nanjušili biznis sa klimama te uvezli nekoliko kontejnera koje će rasprodati i poslije da će se tesko naći ikakav rezervni dio za njih. Za njih se može reći da donekle solidno hlade ali slabo ili nikako griju i u pravilu ne traju dugo. Bučne su i troše više struje (mali EER i COP) od klima iz više klase. Za bilo koji veći kvar (kompresor ili elektronika ne isplati ih se popravljati. Ove klime možemo preporučiti samo za nezahtjevne kupce kojima je bitno samo kakvo takvo hlaðenje a grijanje imaju riješeno na drugi način.

2. Srednja klasa
U ovu grupu možemo svrstati klime poznatijih imena koja se kod nas prodaju već par godina i za koje se zna kako se ponašaju i nakon par godina eksploatacije. Iza njih je obično ozbiljan uvoznik koji ima i osigurane rezervne dijelove koji nisu pretjerano skupi. To su klime za kupce srednjih financijskih mogućnosti. Ove klime dobro hlade i prilično dobro griju do 0 C. Nisu pretjerano bučne. Koštaju od 450 KM do 650 KM.(kod nas možete naći u ovoj klasi:(GREE,VIVAX,BEKO,ELIT)

3. Visoka klasa
U ovu grupu spadaju isključivo Japanske klime (bez obzira u kojoj državi bile proizvedene). Rade odlično dugi niz godina. U tom razdoblju će vam vratiti razliku uloženog izmeðu ove klase i srednje i niske zbog velike razlike izmeðu uložene i predane energije (visoki EER i COP). Izuzetno su tihe i grijanjem bez problema mogu pokriti cijelu godinu, pogotovo njihovi inverteri koji su tehnologija za sebe. Kupovinom ovakvih klima ureðaja štedite električnu energiju, čuvate okolinu (skoro sve klime rade sa ekološkim plinom R 410a i R407 c) i imate minimalne kvarove. Koštaju od 650 KM do 950 KM. (kod nas možete naći u ovoj klasi:(LG,PANASONIC)Koju klimu kupiti zavisno o potrebama i namjenama prostora?
Iako smo uslugu besplatnog uviðaja učinili dostupnom svim našim kupcima, ovim člankom želimo Vam prezentovati koji sve faktori utiču na odabir klime i zbog čega je mudro prepustiti izbor klima ureðaja stručnjacima.

Prioritet pri odabiru odgovarajućeg klima ureðaja za Vaš prostor je omjer snage i učinkovitosti. Dakle, što je taj omjer bolji - odnosno što je ureðaj bolje odabran - to će Vaš prostor biti bolje rashlaðen ili zagrijan uz minimalne troškove.
Pri odabiru klima ureðaja koji će se koristiti i za grijanje potrebno je uzeti jači ureðaj (za oko 20% ) nego što nam je potreban u hlaðenju. Nekvalitetniji klima ureðaji, iako se pravilno uzmu u obzir svi dolje navedeni kriteriji ne mogu kvalitetno zagrijati prostor kada je vanjska temperatura oko ili ispod nule (pritom stalno rade jer ne mogu postići zadanu temperaturu troseći pritom i veću količinu električne energije, a zauzvrat ne nudeći nikakav učinak). Stoga pri odabiru klima ureðaja koji će se koristiti i u grijanju potrebno je uzeti kvalitetniji klima ureðaj po mogućnosti INVERTER koji rade i do - 15 C vanjske temperature troseći pritom i do 40% manje električne energije nego standardni ureðaji.(kod nas možete naći u ovoj klasi INVERTERA:(LG INVERTER-ART,PANASONIC INVERTERI,BEKO INVERTER)Potrebno je obratiti pozornost i na potrosnju klima ureðaja tj. na razvrstavanje prema energetskoj učinkovitosti tz. EER i COP.

Prvi kriterij: namjena i oblik prostora
Nije svejedno klimatizovati kuću, stan, kafić ili veliku npr. izložbenu halu. Prvo što je potrebno razmotriti je oblik objekta koji se klimatizuje - npr. u stanu s mnogo soba neće biti moguće klimatizirati cijeli stan jednim ureðajem već samo jednu ili eventualno dvije sobe, dok će u manjem studiju koji nema previše zidova jedan ureðaj biti i više nego dovoljan.

Bitna je i površina stakala prozora i zidova prostora - niže prostore s manje prozora može se klimatizovati po učinu slabijim ureðajem nego one visokih zidova s mnogo prozora (poput prodajno - izložbenih prostora).

Ukoliko je i frekvencija otvaranja vrata veća, biti će potrebno jačim ureðajem smanjiti vrijeme ponovnog hlaðenja prostora nakon zatvaranja vrata.

Svaki čovjek u prostoriji isijava odreðenu toplinu (tijelo, disanje). Poslovne prostore s mnogo zaposlenih biti će potrebno klimatizirati jačim ureðajem.

Na kraju, u obzir se uzimaju i objekti koji isijavaju toplinsku energiju (žarulje, vitrine, računala, strojevi, televizori...) a nalaze se u prostoriji koju se namjerava klimatizovati.

Drugi kriterij: veličina prostora
Kako bismo pojednostavili cijelu priču, umjesto da objašnjavamo proces izračuna odgovarajućeg klima ureðaja u ovisnosti o kvadraturi i visini (odnosno unutarnjem volumenu) prostora, prilažemo slijedeću tablicu kako biste stekli osjećaj za potrebne snage klima ureðaja.

Koja klima Vam treba?

Navedene su samo orijentacijske vrijednosti. U tačan račun potrebno je ukalkulisati sve faktore koji utiču na odabir snage klima ureðaja što je najbolje prepustiti stručnjaku.

VAŽNO: Za jedan mono split klima ureðaj uzimaju se obično samo vrijednosti za onu prostoriju u kojoj se nalazi ureðaj.

Treći kriterij: klimatska zona
Živite li u unutrasnjosti gdje su zimske temperature dosta niže nego na moru za grijanje će vam trebati klima ureðaj koji radi na nižim vanjskim temperaturama (inverter ili kvalitetniji klasični klima ureðaj). Za hlaðenje ne bi trebalo biti problema. Živite li na moru, vlažnost zraka je veća nego na kopnu. U prostorima blizu većih vodenih površina biti će potrebno u obzir uzeti prosječnu količinu vodene pare u vazduhu tokom godine. Tako npr. mobilni ureðaji koji imaju volumen posude za kondenzat od oko 5 litara nisu najpogodnije rješenje za primorske krajeve, pošto će se morati češće prazniti.

Kod montaže treba obratiti pažnju na nekoliko stvari. S obzirom da nam je montaža klima ureðaja jedna od djelatnosti, probat ćemo Vas upoznati sa nekim osnovnim pravilima koja treba poštivati.

Pozicija unutrašnje jedinice mora biti takva da ne duva u onaj dio prostora u kojem se ljudi najduže zadržavaju.

Niti unutarnja, niti vanjska jedinica ne smiju biti u ograničenom prostoru, koji bi im ometao duvanje. Za unutrašnju jedinicu nije dobro da je u nekom uskom hodniku, nasuprot drugog zida, odmah iznad nekakvog ormara ili police. Vanjska jedinica jednostavno mora biti vani, a ne u potkrovlju, garaži ili slično.

Udaljenost izmeðu jedne i druge jedinice treba biti čim manja, zbog potencijalnih gubitaka i opterećivanja ureðaja, a za inverterske modele ne smije biti veća od osam metara. Za skuplje klasične modele dozvoljava se i desetak.

Treba razmišljati o odvodu kondenzata kojeg proizvodi unutarnja jedinica, kad se hladimo, odnosno vanjska jedinica kad se grijemo. S obzirom da klime uobičajeno nemaju ugraðenu pumpicu za vodu, od dna klime mora biti provučena cijev kojom se rješavamo kondenzata. Ta cijev mora imati konstantan pad, bez ijednog dijela koji bi predstavljao sifon u kojem bi se zadržavala voda.

SVE, BAŠ SVE O DIZALICAMA TOPLINE

Što je dizalica topline?
Dizalice topline su uređaji koji koriste toplinu sadržanu u zraku kako bi zagrijali toplu vodu koja se koristi za grijanje i potrošnu toplu vodu. Zahvaljujući visokoj energetskoj učinkovitosti spadaju u obnovljive izvore energije te u pravilu osiguravaju COP viši od 4. Pojednostavljeno, dizalica topline može za svaki kW utrošene električne energije predati 4 kW toplinske energije.

Zanimljivo, dizalica topline čak i pri temperaturama ispod 0°C može izvuči toplinu iz okolnog zraka, a zahvaljujući modernim inverterskim kompresorima, režim rada proteže se do čak -25°C, čime je zagarantovano funkcioniranje sistema bez obzira na poziciju objekta i vanjsku temperaturu.Dizalica topline sastoji se od vanjske i unutarnje jedinice. Na gornjoj slici prikazana je unutarnja jedinica Ecodan sa ugrađenim spremnikom tople vode zapremnine 200 l

1kW = 4 kW! Kako tačno funkciniše dizalica topline?
Sve dizalice topline izvlače toplinu iz okolnog zraka te ju putem izmjenjivača topline predaju vodi koja potom cirkulira pojedinim potrošačima sistema (podno grijanje, radijatori, ventilokonvektori, spremnik PTV) te prenosi toplinu na prostor. Sistem se sastoji od vanjske jedinice koja je vizualno identična onoj klasičnog klima uređaja te kojoj je zadatak da preuzme toplinu iz okolnog zraka te ju podigne do temperature koja je dovoljna za zagrijavanje interijera. Ta toplina se radnim medijem (R410a) prenosi do unutarnje jedinice izoliranim bakrenim cijevima gdje se u izmjenjivaču topline predaje vodi. Zagrijana voda odlazi do potrošača te zagrijava prostor.

Energetska učinkovitost koja se postiže ovim procesom iznimno je visoka, te naprimjer pri vanjskoj temperaturi od +7°C COP (Coefficient of Performance) može iznositi čak 4,52, odnosno sistem za svaki kW električne energije koji utroši daje čak 4,52 kW toplinske energije. Naravno, s padom vanjske temperature, pada i učinkovitost sistem, no istovremeno raste s porastom vanjske temperature.

Osim grijanja, dizalica topline sposobna je i hladiti prostor, ako su ugrađeni potrošači koji mogu hladiti prostor (podno/zidno/stropno grijanje ili ventilokonvektori).Za koje je prostore namijenjena dizalica topline?
Dizalice topline najveću efikasnost postižu na (novim) objektima visokog stepena termo izolacije, gdje je gubitak topline iz prostora najmanji. Pri tome se sugeriše korištenje inertnih sistema grijanja (podno/zidno/stropno grijanje) koje zahtijeva što nižu temperaturu polaza vode. Niža temperatura vode u sustavu automatski znači da je opterečenje vanjske jedinice manje, baš kao i potrošnja električne energije.

Prilikom projektiranja sistema trebalo bi koristiti cijevno grijanje (bilo u podu, zidu ili stropu) gdje god je moguće kako bi se čim veća površina objekta mogla ugrijati preko tog, vrlo inertnog potrošača koji zahtijeva polaznu temperaturu vode od svega 30-tak stepeni celzijusa.Na prikazanoj shemi možete vidjeti sve opcije sistema koji se mogu pokretati dizalicom topline, bilo da je riječ o jednoj ili dvije zone. Moguća je i nadogradnja sistema solarnim panelima koji služe kao podrška zagrijavanju tople vode u spremniku

Kako odabrati idealnu dizalicu topline?
Prvi korak u projektiranju vašeg novog sistemaa grijanja i hlađenja jest izrada proračuna fizike objekta, kako biste saznali kolika je energetska potreba vašeg objekta. Skladno tome radi se odabir kapaciteta dizalice topline koji se kreće od 3,60 do 16,00 kW, što bi značilo da jedna dizalica topline može pokriti objekte od 40 do 400 m2, zavisno o jačini sistema koji investitor odabere.

Kada imate proračun energetskih potreba vašeg objekta, ovlašteni mašinski projektant može krenuti u izradu projekta instalacija. U ovoj je fazi bitno da naglasite koje funkcionalnosti želite od sistem dizalice topline (samo potrošna topla voda, grijanje i potrošna topla voda ili grijanje, hlađenje i potrošna topla voda). Naša je preporuka da dizalicu iskoristite za sve energetske potrebe vašeg objekta jer s time smanjujete visinu investicije te povećavate komfor korištenja.Daljinski upravljač Mitsubishi Electric dizalice topline koji omogućava precizno podešavanje svih parametara sistema. Uz to, moguće je korištenje automatskih programa koji optimiziraju potrošnju i maksimaliziraju komfor. Sistem dizalica topline moguće je povezati internetskom vezom te kompletnim sustavom upravljati sa udaljene lokacije

Koliko to košta? Koliki je povrat investicije?
Kako je riječ o obnovljivom izvoru energije visoke efikasnosti, realno je da je početna investicija nešto veća u odnosu na klasične sisteme grijanja. S druge strane, investitorima je u startu osigurana ušteda pošto im je potreban tek priključak električne energije i nije potrebno raditi dimnjak.

Unutarnja jedinica dizalice topline, tzv. hydro-box bez spremnika za potrošnu toplu vodu svojim je dimenzijama istovjetna kondenzacijskom plinskom bojleru, pa kod ugradnje zahtijeva tek minimalni prostor

Uz to, stojimo vam na raspolaganju za sve dodatne informacije, pomoć prilikom odabira idealne dizalice topline i podršku prilikom izrade mašinskih projekata za vaš objekt.
Možete nas kontaktirati na mail;sonycomp@teol.net